Radio 88 - Partille

Sändaren

   

Vår sändare havererade och jag fick bygga om hela drivsteget och slutsteget. Kylningen är flera hundra procent bättre än tidigare, så här är ingen risk för överhettning. Jag försåg den med ett flertal kontroller som övervakar att inget inträffar.

 

Nedan ser ni det lite annorlunda utseendet som den har fått. Kåpan på ovansidan är till för att det nya transistorslutsteget med den mycket effektivare kylflänsen, blev högre än orginalet, och eftersom spolarna inte får vara närmare metall än 40 mm, så fick kåpan placeras ovanpå.

 

Den svarta "lådan" till vänster är kontrollenheten för uteffekten. Här reglerar jag så att vi har rätt sändareffekt ut. Den styr också så, att om något är fel, som att sändaren blir överhettad, eller att något blir fel med antennen, då stänger den av.

Om SWR, (reflekterad effekt från antennen) överstiger 5%, stänger den också av.

 

p7240235

 

 

Här ser vi det hypermoderna slutsteget.

Det karar att ge över 1kW, men jag kör den med mycket marginal, då vårt tillstånd inte medger 1 kW.

Termostaten som ser ut som en transistor med två ben, stänger vid 65 grader. Jag kör med mycket kontroller, allt för att inte sändaren skall haverera om någon fläkt skulle stanna.

sändaren

 

Fläktar, ja...här ser ni två av de fyra som sitter i sändaren i dag. Här är det rejält tilltaget! 10 Watt vardera, och vi har full storm i lådan...Den nya kylflänsen är flera 100% bättre att kyla, än originalet som satt i tidigare. Temperaturen var tidigare ca 85 till 90 grader, men idag ca 36 grader. Plattan på slutsteget får inte överstiga 65 grader, men det finns massor av marginal för det.

p7060228

 

Hela sändaren ser ni här. Till vänster är själva excitern. Jag har monterat en 3 dB dämpare på utgången, då den med den nya drivern gav lite för hög uteffekt för att styra ut slutsteget rätt. Max 3,5 Watt här. Till höger ligger spänningsaggregaten. Jag har justerat ner spänningen till 43,5 volt för att spara transistorn. Microproccessorn, som visar effekt och SWR, sitter längst fram till höger.

p7240240

 

 

Lågpassfiltret är mycket effektivt för att inte störa på andra frekvenser. Ingen radiosändare får sända om man inte filtrerar bort övertoner som kan störa ut tex flyg.

Här sitter också SWR metern som övervakar att inget händer med antenn eller koaxialkabeln upp i masten.

Jag har gjort så att den då genast stänger av för att inte skadas.

p7240245

 

 

Här kontrollerar jag uteffekten

p7240248

 

 

 

En termometer sitter med sin givare mot plattan. Den skickar en trådlös signal till en yttre enhet som jag kan se på så att inget händer. 37,8 grader när sändaren nästan körs på fullt i en så kallad dummy load, alltså en konstlast som ersätter antennen när jag testar, det är kallt och bra.

p7240251

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radio 88 Partille, Göteborgsvägen 68, 433 63 Sävedalen, Tel: 031 - 26 10 90, E-post: radio-88@telia.com

 

Webbdesign av PortsStudio